Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Drukuj

Kapuśniaczki zaraz po upieczeniu są chrupiące, po kilku godzinach miękną i wtedy są najlepsze: krucho-mięciutkie. Dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Ciasto jest troszkę słodkawe i takie ma być. Nie polecamy zmniejszać ilości cukru. Próbowałyśmy i to nie było „to”. W farszu można pominąć grzyby, doprawiając kapustę pieprzem ziołowym. Za przepis dziękujemy cioci Ewie :)

Składniki, 50 sztuk:
20 g świeżych drożdży
70 ml śmietany 18%
1 łyżka cukru
½ op. cukru wanilinowego
500 g mąki pszennej typ 550 / 450
1 płaska łyżeczka soli
190 g masła
2 żółtka

kapusta z grzybami (można dodać mniej grzybów lub całkiem pominąć, doprawiając kapustę pieprzem ziołowym)

1 roztrzepane jajko
kminek

1.     Drożdże wkruszyć do śmietany, wsypać łyżkę cukru i cukier wanilinowy.
2.     Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, wymieszać z solą i posiekać z masłem.
3.     Dodać żółtka, spienione drożdże i zagnieść na jednolite ciasto.
4.     Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
5.     Piekarnik nastawić na 200°C.
6.     Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm.
7.     Na środku ułożyć kapustę wzdłuż całego ciasta i zlepić brzegi.
8.     Odwrócić łączeniem do dołu i pokroić ukośnie w 3-5 cm kawałki.
9.     Kapuśniaczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min, aż się zrumienią.






0 komentarze:

Prześlij komentarz