Schab z zielonym groszkiem i pieczarkami

Drukuj

Jeśli znudził Wam się tradycyjny schabowy, przyrządźcie mięso z zielonym groszkiem i pieczarkami. Jest bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki długiemu duszeniu z zielonym groszkiem, grzybami i rozmarynem. Dodatek białego wytrawnego wina nadaje mięsu jeszcze lepszy smak. Potrawę możecie przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać.
 


Składniki, 10 sztuk:
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 kg schabu bez kości
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
50 ml białego wytrawnego wina
200 g świeżych pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
¾ szklanki mrożonego zielonego groszku
½ l wody
sól morska do smaku / 1 kostka rosołowa
gałązka świeżego rozmarynu
peperoncino / czarny pieprz (opcjonalnie)

1.     Rozgrzać oliwę w średnim, niewysokim garnku, włożyć schab w jednym kawałku i zrumienić z każdej strony na dużym ogniu.
2.     Wrzucić cebulę i przysmażyć ją na złoty kolor na małym ogniu.
3.     Wlać wino i odparowywać przez ok. 2 min.
4.     Dodać pieczarki oraz groszek i zalać wodą do połowy wysokości mięsa.
5.     Dodać sól lub kostkę rosołową, rozmaryn i dusić pod przykryciem przez godzinę. Po 30 min przewrócić mięso na drugą stronę.
6.     Schab wyjąc z garnka, pokroić na ok. 1 cm plastry i z powrotem włożyć do garnka.
7.     Dusić pod przykryciem przez ok. 45 min do miękkości.
8.     Doprawić solą i peperoncino.
9.     Podawać z pieczywem lub purée ziemniaczanym.



0 komentarze:

Prześlij komentarz