Jeśli znudził Wam się
tradycyjny schabowy, przyrządźcie mięso z zielonym groszkiem i pieczarkami. Jest bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i rozpływa się w ustach. Wszystko
dzięki długiemu duszeniu z zielonym groszkiem, grzybami i rozmarynem. Dodatek
białego wytrawnego wina nadaje mięsu jeszcze lepszy smak. Potrawę możecie
przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać.
Składniki, 10 sztuk:
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 kg schabu bez kości
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
50 ml białego wytrawnego wina
200 g świeżych pieczarek pokrojonych w
cienkie plasterki
¾ szklanki mrożonego zielonego groszku
½ l wody
sól morska do smaku / 1 kostka rosołowa
gałązka świeżego rozmarynu
peperoncino / czarny pieprz (opcjonalnie)
1.
Rozgrzać oliwę w średnim,
niewysokim garnku, włożyć schab w jednym kawałku i zrumienić z każdej strony na
dużym ogniu.
2.
Wrzucić cebulę i przysmażyć
ją na złoty kolor na małym ogniu.
3.
Wlać wino i odparowywać
przez ok. 2 min.
4.
Dodać pieczarki
oraz groszek i zalać wodą do połowy wysokości mięsa.
5.
Dodać sól lub kostkę
rosołową, rozmaryn i dusić pod przykryciem przez godzinę. Po 30 min przewrócić
mięso na drugą stronę.
6.
Schab wyjąc z
garnka, pokroić na ok. 1 cm plastry i z powrotem włożyć do garnka.
7.
Dusić pod
przykryciem przez ok. 45 min do miękkości.
8.
Doprawić solą i
peperoncino.
0 komentarze:
Prześlij komentarz