Waniliowe babeczki z drobinkami czekolady

Drukuj

Sypkie, wilgotne i mięciutkie babeczki z drobinkami czekolady, ozdobione różą z bitej śmietany. Upiekłyśmy je ze znanego Wam już ciasta Plum Cake. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana kremówka natomiast musi być dobrze schłodzona, najlepiej przez kilka dni. Wtedy na pewno ubije się na sztywno i nie trzeba będzie dodawać żelatyny. 
 

Składniki, 12 sztuk:
Waniliowe babeczki
100 g masła
90 g cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
40 ml mleka
30 g kuleczek z czekolady (chipsów czekoladowych)
180 g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1.     Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C.
3.     Masło z cukrem zmiksować na białą i puszystą masę (ok.7 min).
4.     Wbijać kolejno 2 jajka w 3 minutowych odstępach czasu, ciągle miksując.
5.     Wlać mleko i zmiksować.
6.     Dodać czekoladowe kuleczki i wymieszać.
7.     Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, pod koniec dodając ekstrakt z wanilii.
8.     Przełożyć masę do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min do suchego patyczka. Ostudzić.

Bita śmietana
400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru wanilinowego
różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)

1.     Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy i odrobinę barwnika.
2.     Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w kształcie róży: przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do środka babeczki i wycisnąć krem, zataczając coraz większe okręgi.


0 komentarze:

Prześlij komentarz