Sypkie, wilgotne i mięciutkie babeczki z drobinkami
czekolady, ozdobione różą z bitej śmietany. Upiekłyśmy je ze znanego Wam już ciasta
Plum Cake. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana
kremówka natomiast musi być dobrze schłodzona, najlepiej przez kilka dni. Wtedy
na pewno ubije się na sztywno i nie trzeba będzie dodawać żelatyny.
Składniki, 12 sztuk:
Waniliowe babeczki
100 g masła
90 g cukru z prawdziwą
wanilią
2 jajka
40 ml mleka
30 g kuleczek z czekolady
(chipsów czekoladowych)
180 g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
1.
Formę na babeczki
wyłożyć papilotkami.
2.
Piekarnik nastawić
na 180°C.
3.
Masło z cukrem zmiksować
na białą i puszystą masę (ok.7 min).
4.
Wbijać kolejno 2
jajka w 3 minutowych odstępach czasu, ciągle miksując.
5.
Wlać mleko i zmiksować.
6.
Dodać czekoladowe
kuleczki i wymieszać.
7.
Wsypać przesianą
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, pod koniec
dodając ekstrakt z wanilii.
8.
Przełożyć masę do
papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min do suchego
patyczka. Ostudzić.
Bita śmietana
400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru wanilinowego
różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
1.
Śmietanę ubić na
sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy i odrobinę barwnika.
2.
Przełożyć do
szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w kształcie róży: przyłożyć tylkę
szprycy prostopadle do środka babeczki i wycisnąć krem, zataczając coraz
większe okręgi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz