Chrupiąca
z zewnątrz, mięciutka i lekko ciągnąca w środku beza z ananasem, mango, kiwi i
bitą śmietaną. Wszystkie owoce idealnie do siebie pasują, a polane miodem z kwaśnym
sokiem i nasionkami z laski wanilii smakują wręcz cudownie. Starta skórka z
limonki dodatkowo orzeźwia cały deser i nadaje mu charakter. Spróbujcie
koniecznie, a pozostałe żółtka wykorzystajcie np. do crème brûlée :) Pyszności...
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi
kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
1.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem
okrąg o średnicy 19 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.
Piekarnik nastawić na 130°C.
3.
Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3
min).
4.
Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki,
ciągle miksując.
5.
Resztę cukru dodawać stopniowo po 1
łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.
Miksować jeszcze przez 2 min.
7.
Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować
przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.
Wyłożyć pianę na wcześniej
przygotowaną blachę, starając się nie wyjeżdżać za narysowaną linię.
9.
Rozprowadzić pianę, tworząc w środku
niewielkie wgłębienie i rozsmarowując szpatułką boki ku górze.
10. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h – 1 h 15 min. Beza powinna być chrupiąca
z zewnątrz i miękka w środku.
11. Wyłączyć
piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić bezę.
Krem
300 ml śmietany kremówki 30% / 36% (dobrze
schłodzonej)
1-2 kiwi
2 plastry świeżego ananasa
1 mango
1 ½ łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
½ laski wanilii
starta skórka z 1 małej limonki
1.
Śmietanę ubić na sztywno i schować do
lodówki.
2.
Kiwi obrać i pokroić w ½ cm plasterki.
3.
Ananas i mango obrać i pokroić w 1 ½ cm
kostkę.
4.
Miód wymieszać z sokiem z limonki i
nasionkami z laski wanilii.
5.
Bezę przełożyć na talerz lub paterę,
na środek wyłożyć bitą śmietanę i owoce.
6.
Polać miodem i posypać startą skórką z
limonki.
7.
Przechowywać w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz