Pavlova z ananasem, mango i kiwi

Drukuj

Chrupiąca z zewnątrz, mięciutka i lekko ciągnąca w środku beza z ananasem, mango, kiwi i bitą śmietaną. Wszystkie owoce idealnie do siebie pasują, a polane miodem z kwaśnym sokiem i nasionkami z laski wanilii smakują wręcz cudownie. Starta skórka z limonki dodatkowo orzeźwia cały deser i nadaje mu charakter. Spróbujcie koniecznie, a pozostałe żółtka wykorzystajcie np. do crème brûlée :) Pyszności...
 
Składniki, 6 porcji:
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego

1.     Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem okrąg o średnicy 19 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.     Piekarnik nastawić na 130°C.
3.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
4.     Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki, ciągle miksując.
5.     Resztę cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.     Miksować jeszcze przez 2 min.
7.     Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.     Wyłożyć pianę na wcześniej przygotowaną blachę, starając się nie wyjeżdżać za narysowaną linię.
9.     Rozprowadzić pianę, tworząc w środku niewielkie wgłębienie i rozsmarowując szpatułką boki ku górze.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h – 1 h 15 min. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
11.  Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić bezę.  

Krem
300 ml śmietany kremówki 30% / 36% (dobrze schłodzonej)
1-2 kiwi
2 plastry świeżego ananasa
1 mango
1 ½ łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
½ laski wanilii
starta skórka z 1 małej limonki

1.     Śmietanę ubić na sztywno i schować do lodówki.
2.     Kiwi obrać i pokroić w ½ cm plasterki.
3.     Ananas i mango obrać i pokroić w 1 ½ cm kostkę.
4.     Miód wymieszać z sokiem z limonki i nasionkami z laski wanilii.
5.     Bezę przełożyć na talerz lub paterę, na środek wyłożyć bitą śmietanę i owoce.
6.     Polać miodem i posypać startą skórką z limonki.
7.     Przechowywać w lodówce.


0 komentarze:

Prześlij komentarz