Świetny pomysł na
wyśmienity obiad lub kolację w chłodny wieczór. Dość kaloryczne danie, ale za
to jak smakuje… :) Dobrze, że karczochy obniżają cholesterol ;) Do makaronu
polecamy czerwone wytrawne wino Corvo.
2 średnie karczochy
½ małej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
60 ml wody
200 g surowej białej kiełbasy
40 ml białego wytrawnego wina
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
czarny pieprz / peperoncino do smaku
200 ml gęstej śmietany 36%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 l wody
1 łyżka soli
300 g makaronu casarecce / penne
1. Karczochy umyć, obrać z
wierzchnich liści, odkroić czubki, przekroić na pół i usunąć nożem „włoski”
(tzw. brodę).
2. Połówki karczochów przekroić
jeszcze raz na pół i pokroić w 3 mm plasterki.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę,
wrzucić cebulę i karczochy. Posolić i smażyć przez 5 min.
5. Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 15 min.
6. Białą kiełbasę wyjąć z
trzewa i rozdrobnić na małe kawałki.
7. Dodać do karczochów i smażyć,
aż zmieni kolor.
8. Podlać winem i
odparowywać przez 2 min.
9. Doprawić, wlać śmietanę,
wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
10. Posypać natką pietruszki
i wymieszać.
11. Wodę zagotować, wsypać
sól, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
12. Makaron odcedzić,
przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz