Gnocchi z ricotty w sosie pomidorowym

Drukuj

Gnocchi z ricotty są bardzo podobne do polskich kopytek.  Dominuje w nich jednak pyszny smak sera. Przepis jest bardzo prosty, ciasto nie sprawia żadnych trudności przy wyrabianiu. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy możecie przygotować wcześniej zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z passaty. 
 
Składniki, 3-4 porcje:
500 g ricotty
250 g mąki pszennej
3 szczypty soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 jajko
2 l wody
1 łyżka soli morskiej

600 ml sosu pomidorowego
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.     Ricottę odcedzić na sitku (ok. 30 min).
2.     Przełożyć do dużej miski i mieszać przez ok. 2 min na jednolitą masę.
3.     Wsypać mąkę, sól, pieprz, wbić jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, dosypać ok. 50 g mąki.
4.     Wodę zagotować i posolić.
5.     Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na kawałki.
6.     Każdy kawałek ciasta uformować w długi wałeczek o średnicy 2 cm i pokroić ukośnie w poprzek w 1 ½ cm kluseczki.
7.     Gnocchi wrzucać na wrzącą wodę. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2 min do wypłynięcia klusek.
8.     Wyjmować łyżką cedzakową i wymieszać z częścią sosu.
9.     Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz