Gnocchi z ricotty są bardzo podobne do polskich kopytek. Dominuje w nich jednak pyszny smak sera. Przepis
jest bardzo prosty, ciasto nie sprawia żadnych trudności przy wyrabianiu. To
dobry pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy możecie
przygotować wcześniej zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z passaty.
500 g ricotty
250 g mąki pszennej
3 szczypty soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
1 jajko
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
600 ml sosu pomidorowego
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
1.
Ricottę odcedzić
na sitku (ok. 30 min).
2.
Przełożyć do dużej
miski i mieszać przez ok. 2 min na jednolitą masę.
3.
Wsypać mąkę, sól,
pieprz, wbić jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się
kleić, dosypać ok. 50 g mąki.
4.
Wodę zagotować i
posolić.
5.
Wyrobione ciasto przełożyć
na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na kawałki.
6.
Każdy kawałek
ciasta uformować w długi wałeczek o średnicy 2 cm i pokroić ukośnie w poprzek w
1 ½ cm kluseczki.
7.
Gnocchi wrzucać
na wrzącą wodę. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować
przez 2 min do wypłynięcia klusek.
8.
Wyjmować łyżką
cedzakową i wymieszać z częścią sosu.
9.
Nałożyć na
talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz