Delikatnie kokosowe ciasto wypełnione
kokosowo-waniliowym budyniem, który możecie zrobić nawet dzień wcześniej. Pączki
powstały ze zmodyfikowanego przepisu na nasze ulubione pączki. Są puszyste,
mięciutkie, sprężyste i nie nasiąkają tłuszczem. Nie da się poprzestać na
jednym, ale w tłusty czwartek możemy sobie na to pozwolić, prawda? ;)
Pączki
100 ml letniego
mleka
150 ml letniego
mleka kokosowego
20 g świeżych
drożdży / 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka
cukru
3 łyżki mąki
600 g mąki
pszennej typ 550 / tortowej typ 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego
cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 łyżki ekstraktu
z wanilii / rumu
80 g bardzo
miękkiego masła
1 l oleju
rzepakowego / 1 kg smalcu
1. Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę
cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min
na garnuszek z wrzątkiem na dnie.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i
jeszcze raz wymieszać.
3. Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i
miksować hakiem przez 5 min.
4. Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować
jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
5. Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą
ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce
na 1,5 h.
6. Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub
rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać
mąką.
7. Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm.
8. Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9. Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na
średnim ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju
wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się
po 40-50 sek.)
10. Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym
czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy
zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
Budyń kokosowy
2 żółtka
50 g drobnego
cukru
½ laski wanilii
250 ml mleka kokosowego
20 g mąki ziemniaczanej
1. Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę (ok. 3
min).
2. Wlać 50 ml mleka, wsypać mąkę i zmiksować na jednolitą
masę.
3. Do reszty mleka dodać nasionka wyłuskane z ½ laski
wanilii, zagotować i powoli wlewać utarte żółtka z cukrem i mlekiem, ciągle
mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zagotować i zdjąć z ognia.
4. Powierzchnię budyniu dokładnie przykryć folią
spożywczą. W ten sposób wierzch się nie zeschnie. Ostudzić i nadziewać pączki za
pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Lukier kokosowy
1 szklanka cukru pudru (170 g)
2 ½ łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru kokosowego
200 g wiórków kokosowych
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie
wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub
wlewając wodę.
2. Polukrować pączki i posypać wiórkami kokosowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz