Pudding czekoladowo-orzechowy

Drukuj

Intensywny, kremowy i płynny w środku pudding czekoladowo-orzechowy. Po ostygnięciu smak orzechów jest jeszcze bardziej wyczuwalny. My jednak wolimy, kiedy czekolada jest wciąż płynna. Puddingu nie można piec za długo: kiedy tylko zacznie pękać, to znak, że już jest gotowy. Należy go wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Po kilku minutach nieznacznie opada (prawie wcale). Smak deseru można dowolnie zmieniać. Zamiast orzechów laskowych i likieru Baileys można użyć np. migdałów i Amaretto. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i caffellatte :)

Składniki, 2 ramekiny o poj. 100 ml:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
50 g masła
2 małe jajka
1 łyżka cukru pudru
60 g zmielonych orzechów laskowych
20 ml likieru Baileys / Cointreau

100 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru wanilinowego
odrobina różowego barwnika (opcjonalnie)

1.     Ramekiny wysmarować masłem i obsypać orzechami (opcjonalnie, nie jest to konieczne).
2.     Piekarnik nastawić na 220°C.
3.     Obie czekolady z masłem roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z masłem i połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Wymieszać i odstawić.
4.     Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę (ok. 5 min).
5.     Czekoladę rozrzedzić kilkoma łyżkami zmiksowanych jajek i wlewać partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
6.     Wsypać orzechy, wlać likier i delikatnie wymieszać.
7.     Przelać do ramekinów, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min, aż puddingi zaczną delikatnie pękać.
8.     Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z cukrem i barwnikiem i ozdobić deser. Śmietanę można ubić wcześniej i wstawić do lodówki na czas przygotowania puddingów. Nasze serduszka zrobione są z mniejszej ilości śmietany, tylką do tworzenia listków # 352 ustawioną pionowo.





0 komentarze:

Prześlij komentarz