Grillowany koper włoski z czosnkiem i oregano

Drukuj

Koper włoski bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest świetny na dietę oraz łagodzi m.in. objawy anemii, niestrawność czy kaszel. Najczęściej wykorzystuje się go do surówek (polecamy surówkę z kopru i pomarańczy). Ugrillowany fenkuł dobrze smakuje z wędliną i świeżą bagietką. 
 
Składniki, 2 porcje:
1 korzeń kopru włoskiego
2-3 szczypty soli morskiej
2 szczypty oregano
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki octu winnego

wędlina (np. salami), bagietka

1.    Koper umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
2.    Każdą z połówek pokroić w 4 mm plasterki.
3.    Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej pokrojony koper.
4.    Grillować powoli na średnim ogniu przez ok. 10-15 min z każdej strony.
5.    Ugrillowany koper ułożyć na talerzu i doprawić każdy kawałek solą morską i oregano.
6.    Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na koprze.
7.    Polać oliwą i octem.
8.    Podawać z ulubioną wędliną i pieczywem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz