Koper włoski bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest
świetny na dietę oraz łagodzi m.in. objawy anemii, niestrawność czy kaszel. Najczęściej
wykorzystuje się go do surówek (polecamy surówkę z kopru i pomarańczy). Ugrillowany
fenkuł dobrze smakuje z wędliną i świeżą bagietką.
Składniki, 2 porcje:
1 korzeń kopru włoskiego
2-3 szczypty soli morskiej
2 szczypty oregano
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 łyżki octu winnego
wędlina (np. salami),
bagietka
1.
Koper umyć, osuszyć
i przekroić wzdłuż na pół.
2.
Każdą z połówek pokroić
w 4 mm plasterki.
3.
Rozgrzać patelnię
grillową i ułożyć na niej pokrojony koper.
4.
Grillować powoli
na średnim ogniu przez ok. 10-15 min z każdej strony.
5.
Ugrillowany koper
ułożyć na talerzu i doprawić każdy kawałek solą morską i oregano.
6.
Czosnek obrać,
pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na koprze.
7.
Polać oliwą i
octem.
8.
Podawać z ulubioną
wędliną i pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz