Słodkie
serduszka z Nutellą to kolejna walentynkowa propozycja. Ciastka są bardzo
podobne do ciasteczek elfów, ale nie są aż tak delikatne, przez dodatek całego
jajka. Mimo to pozostają kruche, a ich maślano-cytrynowy smak idealnie współgra
z czekoladowo-orzechowym kremem. Polecamy nie tylko ciasteczkowym potworom :)
Składniki, ok. 20
sztuk:
100 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki krupczatki
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
mała szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka łyżeczek Nutelli
foremka z dziurką i bez
1.
Mąki przesiać na stolnicę lub do
miski, wsypać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
2.
Dodać skórkę z cytryny, masło, jajko,
ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.
Szybko połączyć wszystkie składniki,
rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.
Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
6.
Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na
grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka.
7.
Na środek całego ciastka nałożyć 1/3
łyżeczki Nutelli, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć.
8.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż
ciasteczka lekko się zrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz