Kokardki z wędzonym łososiem

Drukuj

Kokardki z wędzonym łososiem to kolejna pyszna, łatwa i szybka pasta. Sos przygotowuje się wręcz błyskawicznie, bo podczas gotowania makaronu. Ma kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi passaty pomidorowej nabiera łososiowego koloru. Polecamy na szybki obiad lub walentynkową kolację z lampką wina.
 
Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu kokardki
½ małej cebuli
200 g wędzonego łososia
30 ml białego wytrawnego wina
200 ml gęstej śmietany kremówki 36%
3 łyżki passaty pomidorowej
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku / peperoncino

1.    Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Cebulę pokroić w małą kostkę, a łososia w trochę większą.
3.    Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.    Dodać łososia i mieszać od czasu do czasu, aż zmieni kolor na jasnopomarańczowy (trwa to bardzo krótko).
5.    Podlać winem i odparować (ok. 2 min).
6.    Powoli wlewać śmietanę, ciągle mieszając.
7.    Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz i wymieszać.
8.    Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
9.    Nałożyć na talerze i polać pozostałym sosem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz