Tartaletki z konfiturą brzoskwiniową i cynamonem

Drukuj

Z cyklu: szybko, prosto i smacznie ;) Słodkie minitarty z serduszkami z okazji Walentynek. Zamiast konfitury brzoskwiniowej możecie użyć morelowej. Nie pomijajcie cynamonu, bo pełni tu kluczową rolę: idealnie dopełnia smak konfitury. Polecamy też wersję z Nutellą, uwielbianą przez dzieci. Tartaletki można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Ciepłe, dobrze smakują z lodami waniliowymi.
 
Składniki, 2 tartaletki 11 cm:
50 g mąki pszennej tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki krupczatki
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
mała szczypta soli
70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 małe jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 łyżki konfitury brzoskwiniowej / morelowej
1-2 szczypty cynamonu

2 foremki 11 cm na tartaletki

1.     Mąki przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.     Dodać masło, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić ciasto foremką na tartaletki. Z pozostałego ciasta wykroić serduszka.
6.     Foremkę wysmarować masłem i wylepić ciastem, pozbywając się powietrza zgromadzonego na spodzie.
7.     Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
9.     Konfiturę wymieszać z cynamonem i wypełnić nią foremki.
10.  Ozdobić serduszkami z ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min, aż ciasto lekko się zrumieni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz