Z
cyklu: szybko, prosto i smacznie ;) Słodkie minitarty z serduszkami z okazji
Walentynek. Zamiast konfitury brzoskwiniowej możecie użyć morelowej. Nie
pomijajcie cynamonu, bo pełni tu kluczową rolę: idealnie dopełnia smak
konfitury. Polecamy też wersję z Nutellą, uwielbianą przez dzieci. Tartaletki
można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Ciepłe, dobrze smakują z
lodami waniliowymi.
Składniki, 2 tartaletki
11 cm:
50 g mąki pszennej tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki krupczatki
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
mała szczypta soli
70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 małe jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej / morelowej
1-2 szczypty cynamonu
2 foremki 11 cm na tartaletki
1.
Mąki przesiać na stolnicę lub do
miski, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.
Dodać masło, jajko, ekstrakt z wanilii
i wszystko posiekać szybko nożem.
3.
Szybko połączyć wszystkie składniki,
rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.
Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.
Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na
grubość 5 mm i wykroić ciasto foremką na tartaletki. Z pozostałego ciasta
wykroić serduszka.
6.
Foremkę wysmarować masłem i wylepić ciastem,
pozbywając się powietrza zgromadzonego na spodzie.
7.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić
do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
8.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
9.
Konfiturę wymieszać z cynamonem i
wypełnić nią foremki.
10. Ozdobić
serduszkami z ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min,
aż ciasto lekko się zrumieni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz