Sałatka z kukurydzy

Drukuj

Przepis na tę bardzo dobrą sałatkę dostałyśmy już dawno temu od naszej cioci Marty. Wszystkim smakuje i szybko znika ze stołu. Składa się zaledwie z czterech składników wymieszanych z majonezem :) Warto na koniec skropić ją sokiem z cytryny, by nie była zbyt mdła, choć nie jest to konieczne. Polecamy na wszelkie imprezy!
 
Składniki, 6-8 porcji:
5 jajek
½ cebuli
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera (gouda)
2 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
4-5 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny

1.     Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
2.     Pokroić w małą kostkę i przełożyć do salaterki.
3.     Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 min.
4.     Kukurydzę odcedzić i wrzucić do jajek.
5.     Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do miski.
6.     Cebulę odcedzić i dodać do reszty składników.
7.     Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na minimum 1 h.

0 komentarze:

Prześlij komentarz