Przepis na tę bardzo dobrą
sałatkę dostałyśmy już dawno temu od naszej cioci Marty. Wszystkim smakuje i
szybko znika ze stołu. Składa się zaledwie z czterech składników wymieszanych z
majonezem :) Warto na koniec skropić ją sokiem z cytryny, by nie była zbyt
mdła, choć nie jest to konieczne. Polecamy na wszelkie imprezy!
5 jajek
½ cebuli
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera (gouda)
2 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
4-5 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
i obrać ze skorupek.
2. Pokroić w małą kostkę i
przełożyć do salaterki.
3. Cebulę obrać, pokroić w
drobną kosteczkę, zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 min.
4. Kukurydzę odcedzić i wrzucić
do jajek.
5. Ser zetrzeć na tarce o dużych
oczkach bezpośrednio do miski.
6. Cebulę odcedzić i dodać do reszty
składników.
7. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać
z majonezem oraz sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na minimum 1 h.
0 komentarze:
Prześlij komentarz