Mięciutkie pączki na całych jajkach z dodatkiem
żółtka. Są troszkę delikatniejsze i mniej sprężyste niż te bez żółtek. Jest to
jeden z przepisów na pączki naszej babci. Lubimy je robić, bo wszystkie
składniki wystarczy tylko wymieszać i chwilę powyrabiać mikserem. Wolimy smażyć
je na oleju rzepakowym niż na smalcu, ale to już kwestia gustu. Na obydwu
tłuszczach wyjdą smaczne :)
Składniki, 30 sztuk:
Pączki z konfiturą różaną
260 ml letniego
mleka
20 g świeżych drożdży
/ 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka
cukru
3 łyżki mąki
pszennej
600 g mąki
pszennej typ 550 / tortowej 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego
cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki ekstraktu
z wanilii / rumu
80 g bardzo
miękkiego masła
1 l oleju
rzepakowego / 1 kg smalcu
konfitura z
płatków róż (odcedzić płatki i zmiksować blenderem lub od razu zmiksować i
odparować nadmiar płynu – konfitura ściemnieje)
1. Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać
łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min na garnuszek z
wrzątkiem na dnie.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i
jeszcze raz wymieszać.
3. Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i
miksować hakiem przez 5 min.
4. Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować
jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (będzie dość rzadkie).
5. Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą
ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce
na 1,5 h.
6. Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub
rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać
mąką.
7. Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm. Na tym etapie
można je nadziać konfiturą, dokładnie zlepić i układać łączeniem do dołu. My
nadziewamy po usmażeniu.
8. Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9. Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na średnim
ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju
wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się
po 40-50 sek.)
10. Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym
czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy
zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
12. Nadziewać konfiturą za pomocą szprycy lub rękawa
cukierniczego.
Lukier migdałowy
1 szklanka (170
g) cukru pudru
2 ½ łyżki
gorącej wody
1 łyżka likieru
Amaretto
kandyzowana
skórka pomarańczowa / cytrynowa
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie
wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub
wlewając wodę.
2. Polukrować pączki i posypać skórką pomarańczową lub
cytrynową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz