Pączki z konfiturą różaną

Drukuj

Mięciutkie pączki na całych jajkach z dodatkiem żółtka. Są troszkę delikatniejsze i mniej sprężyste niż te bez żółtek. Jest to jeden z przepisów na pączki naszej babci. Lubimy je robić, bo wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać i chwilę powyrabiać mikserem. Wolimy smażyć je na oleju rzepakowym niż na smalcu, ale to już kwestia gustu. Na obydwu tłuszczach wyjdą smaczne :)
 
Składniki, 30 sztuk:
Pączki z konfiturą różaną
260 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży / 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki pszennej
600 g mąki pszennej typ 550 / tortowej 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki ekstraktu z wanilii / rumu
80 g bardzo miękkiego masła

1 l oleju rzepakowego / 1 kg smalcu
konfitura z płatków róż (odcedzić płatki i zmiksować blenderem lub od razu zmiksować i odparować nadmiar płynu – konfitura ściemnieje)

1.     Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min na garnuszek z wrzątkiem na dnie.
2.     Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i jeszcze raz wymieszać.
3.     Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i miksować hakiem przez 5 min.
4.     Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (będzie dość rzadkie).
5.     Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
6.     Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać mąką.
7.     Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm. Na tym etapie można je nadziać konfiturą, dokładnie zlepić i układać łączeniem do dołu. My nadziewamy po usmażeniu.
8.     Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9.     Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na średnim ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się po 40-50 sek.)
10.  Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11.  Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
12.  Nadziewać konfiturą za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
2 ½ łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto


1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.     Polukrować pączki i posypać skórką pomarańczową lub cytrynową.


0 komentarze:

Prześlij komentarz