Baci di ricotta

Drukuj

Bardzo dobre, pulchne, cynamonowe „minipączki”, przypominające smakiem pancakesy i racuchy. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, formować ciasto łyżeczką, usmażyć i posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecamy wielbicielom pancakesów. Przepis Nigelli Lawson.
 
Składniki, 1 duży talerz:
200 g ricotty
2 jajka
75 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 ½ łyżki cukru pudru

olej do smażenia
cukier puder do posypania

1.     Ricottę odcedzić na sitku, przełożyć do dużej miski, wbić jajka i zmiksować na gładką masę.
2.     Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon, ekstrakt z wanilii, cukier puder i zmiksować.
3.     Olej (2 cm w garnku) rozgrzać do 175°C, nakładać ciasto łyżeczką i smażyć z obu stron na brązowy kolor.
4.     Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
5.     Posypać cukrem pudrem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz