Bardzo dobre, pulchne, cynamonowe „minipączki”, przypominające
smakiem pancakesy i racuchy. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmiksować
wszystkie składniki, formować ciasto łyżeczką, usmażyć i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecamy wielbicielom pancakesów. Przepis Nigelli
Lawson.
Składniki, 1 duży talerz:
200 g ricotty
2 jajka
75 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 ½ łyżki cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1.
Ricottę odcedzić na
sitku, przełożyć do dużej miski, wbić jajka i zmiksować na gładką masę.
2.
Wsypać przesianą
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon, ekstrakt z wanilii, cukier
puder i zmiksować.
3.
Olej (2 cm w
garnku) rozgrzać do 175°C, nakładać ciasto łyżeczką i smażyć z obu stron na
brązowy kolor.
4.
Odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
5.
Posypać cukrem
pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz