Penne z cukinią i pomidorami

Drukuj

Makaron z cukinią gotujemy bardzo często, dowolnie go modyfikując. Wszystkim smakuje, a składniki na sos nie są drogie. Do pasty można dodać tuńczyka, pieczarki, paprykę lub przygotować wykwintną wersję z mulami. Pycha!
 
Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1 ½ łyżki soli
300 g penne
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 małe cukinie
3 szczypty soli morskiej
peperoncino
150 g pomidorków koktajlowych / 2 średnie pomidory
½ łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan starty na drobnych oczkach

1.     Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć cebulę na złoty kolor.
4.     Cukinie pokroić w ½ cm plasterki lub półplasterki i dodać na patelnię.
5.     Posolić, posypać peperoncino, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 15 min.
6.     Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki (zwykłe pomidory w kostkę), dodać do cukinii, wsypać cukier i dusić przez ok. 15 min.
7.     Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
8.     Dwie chochle sosu wymieszać z odcedzonym makaronem i wyłożyć na talerze.
9.     Polać makaron resztą sosu i posypać parmezanem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz