Karczochy z ziemniakami,
cebulą i anchois układane są warstwowo, a następnie duszone. Na ziemniakach
tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka. Wszystko dzięki oprószeniu ich bułką tartą,
parmezanem i polaniu oliwą z oliwek. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na
przygotowanie karczochów. Potrawę można podawać zarówno na
ciepło, jak i na zimno.
1 duża cebula
2 świeże karczochy
2-3 fileciki anchois pokrojone na malutkie kawałeczki
4 szczypty soli lub do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 średnie ziemniaki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki parmezanu / grana padano
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
75 ml wody
1. Cebulę obrać, pokroić w krążki
i połowę ułożyć na dnie małego garnka.
2. Karczochy umyć, obrać z
wierzchnich liści, odkroić czubki i przekroić na pół.
3. Każdą połówkę pokroić w 3-4 mm
plasterki i połowę ułożyć na cebuli.
4. Następnie porozkładać połowę
filecików anchois, dodać szczyptę soli i pieprzu.
5. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
w ½ cm plasterki, połowę ułożyć na wierzchu, doprawić szczyptą soli, pieprzu,
posypać 1 łyżką bułki tartej, 1 łyżką parmezanu i polać 2 łyżkami oliwy.
6. Ułożyć kolejną warstwę jw.
7. Podlać wodą, przykryć
pokrywką i gotować do miękkości przez ok. 30-40 min na wolnym ogniu.
8. Podawać ze świeżym pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz