Karczochy z ziemniakami, cebulą i anchois

Drukuj

Karczochy z ziemniakami, cebulą i anchois układane są warstwowo, a następnie duszone. Na ziemniakach tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka. Wszystko dzięki oprószeniu ich bułką tartą, parmezanem i polaniu oliwą z oliwek. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie karczochów. Potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
 
Składniki, 2-3 porcje:
1 duża cebula
2 świeże karczochy
2-3 fileciki anchois pokrojone na malutkie kawałeczki
4 szczypty soli lub do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 średnie ziemniaki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki parmezanu / grana padano
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
75 ml wody

1.     Cebulę obrać, pokroić w krążki i połowę ułożyć na dnie małego garnka.
2.     Karczochy umyć, obrać z wierzchnich liści, odkroić czubki i przekroić na pół.
3.     Każdą połówkę pokroić w 3-4 mm plasterki i połowę ułożyć na cebuli.
4.     Następnie porozkładać połowę filecików anchois, dodać szczyptę soli i pieprzu.
5.     Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ½ cm plasterki, połowę ułożyć na wierzchu, doprawić szczyptą soli, pieprzu, posypać 1 łyżką bułki tartej, 1 łyżką parmezanu i polać 2 łyżkami oliwy.
6.     Ułożyć kolejną warstwę jw.
7.     Podlać wodą, przykryć pokrywką i gotować do miękkości przez ok. 30-40 min na wolnym ogniu.
8.     Podawać ze świeżym pieczywem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz