Tiramisù w słoiczku

Drukuj

Tiramisù z większą ilością kremu niż w naszym pierwszym przepisie. Tym razem od serca ;) Ten kremowy, kawowy deser przygotowałyśmy w słoiczku głównie po to, abyście mogli zrobić pyszną, walentynkową niespodziankę Waszym ukochanym osobom, które większość tego dnia spędzą w pracy. Kiedy będą go jeść, na pewno będą o Was słodko myśleć ;) Przygotujcie go dzień wcześniej, rano zróbcie serduszko z cukru pudru, zakręćcie słoiczek i gotowe! Dodatkowo możecie ozdobić słoiczek, przyklejając na wieczko naszą etykietkę z napisem: Tiramisù amore mio, czyli w tym kontekście przebudź / pobudź mnie kochanie moje. Możecie interpretować jak chcecie. Ciekawe tylko jak zinterpretuje to Wasz ukochany/a… ;)
 
Składniki, 2 słoiczki o poj. ok. 200 ml:
50 ml espresso
100 ml kawy z ekspresu
20 ml likieru Amaretto
1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
1 ½ łyżki cukru pudru
125 g mascarpone
60 g podłużnych biszkoptów savoiardi
1 łyżeczka gorzkiego kakao

1.     Zaparzyć kawę w obydwu ekspresach.
2.     Obie kawy przelać do głębokiego talerza i wymieszać z likierem.
3.     Żółtko z cukrem utrzeć na białą i puszystą masę (ok. 3 min).
4.     Dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.
5.     Białko ubić na sztywną pianę (ok. 2-3 min) i dodać do mascarpone w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
6.     Biszkopty moczyć w kawie po 1 sekundzie z każdej strony i ułożyć po 1 warstwie na spodzie słoiczków.
7.     Nałożyć po dwie łyżki kremu i przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów. Czynność powtarzać do skończenia się składników, kończąc na kremie.
8.     Wierzch posypać gorzkim kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
9.     W kartce papieru wyciąć serduszko. Przed podaniem powstały szablon położyć na wierzchu każdego słoiczka i posypać grubo cukrem pudrem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz