Tiramisù
z większą ilością kremu niż w naszym pierwszym przepisie. Tym razem od serca ;)
Ten kremowy, kawowy deser przygotowałyśmy w słoiczku głównie po to, abyście
mogli zrobić pyszną, walentynkową niespodziankę Waszym ukochanym osobom, które
większość tego dnia spędzą w pracy. Kiedy będą go jeść, na pewno będą o Was
słodko myśleć ;) Przygotujcie go dzień wcześniej, rano zróbcie serduszko z
cukru pudru, zakręćcie słoiczek i gotowe! Dodatkowo możecie ozdobić słoiczek,
przyklejając na wieczko naszą etykietkę z napisem: Tiramisù amore mio, czyli w
tym kontekście przebudź / pobudź mnie kochanie moje. Możecie interpretować jak
chcecie. Ciekawe tylko jak zinterpretuje to Wasz ukochany/a… ;)
50 ml espresso
100 ml kawy z ekspresu
20 ml likieru Amaretto
1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
1 ½ łyżki cukru pudru
125 g mascarpone
60 g podłużnych biszkoptów savoiardi
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1.
Zaparzyć kawę w
obydwu ekspresach.
2.
Obie kawy przelać
do głębokiego talerza i wymieszać z likierem.
3.
Żółtko z cukrem
utrzeć na białą i puszystą masę (ok. 3 min).
4.
Dodać mascarpone
i zmiksować do połączenia się składników.
5.
Białko ubić na
sztywną pianę (ok. 2-3 min) i dodać do mascarpone w dwóch partiach, za każdym
razem delikatnie mieszając łyżką.
6.
Biszkopty moczyć
w kawie po 1 sekundzie z każdej strony i ułożyć po 1 warstwie na spodzie
słoiczków.
7.
Nałożyć po dwie
łyżki kremu i przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów. Czynność
powtarzać do skończenia się składników, kończąc na kremie.
8.
Wierzch posypać
gorzkim kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
9.
W kartce papieru
wyciąć serduszko. Przed podaniem powstały szablon położyć na wierzchu każdego
słoiczka i posypać grubo cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz