Croissants z Nutellą

Drukuj

Długo szukałyśmy idealnego przepisu na rogaliki francuskie. Wreszcie znalazłyśmy :) Ciasto po upieczeniu jest doskonałe: delikatne, mięciutkie, warstwowe, leciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące… Croissanty najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień są wciąż świeże i miękkie, ale tracą na chrupkości i lekkości. Nutella pozostaje kremowa i nie zastyga. Listki maślanego ciasta tworzą się poprzez wałkowanie i składanie ciasta w tę samą stronę i sukcesywne schładzanie go. Wykonanie ciasta francuskiego wbrew pozorom i krążącym opiniom nie jest trudne. Jest jedynie czasochłonne, ale jeśli dobrze zorganizujecie sobie czas podczas chłodzenia ciasta, nawet nie zauważycie, kiedy minie kolejne pół godziny. Troszkę zmodyfikowany przepis z White Plate
 
Składniki, 20 sztuk:
Ciasto francuskie
480 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli morskiej
30 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
140 g mleka
140 g wody
20 g miękkiego masła
200 g bardzo zimnego masła

1 jajko roztrzepane

Dzień 1
1.     Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Jeżeli drożdże się nie spienią, czynność należy powtórzyć.
2.     Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i pozostałym cukrem.
3.     Dodać rozczyn, wymieszać, wlać mleko, wodę i zagniatać ciasto przez 5 min.
4.     Partiami dodawać 20 g masła i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
5.     Z ciasta uformować 20 cm okrąg, oprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Dzień 2
1.     200 g masła pokroić w grube plastry, położyć na folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować masło na kwadrat o boku 15 cm. Wstawić do lodówki.
2.     Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na kwadrat o boku 26 cm.
3.     Masło odwinąć z folii i położyć na środku ciasta.
4.     Cztery boki ciasta zawinąć do środka, całkowicie przykrywając masło.
5.     Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x60 cm.
6.     Złożyć na 3: najpierw złożyć dolną część do środka, a następnie górną, przykrywając resztę ciasta.
7.     Oprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Ciasto należy składać i wałkować tak samo i zawsze w tę samą stronę.
8.     Schłodzone ciasto odwinąć z folii i położyć na oprószoną mąką stolnicę.
9.     Rozwałkować na prostokąt o 30 cm szerokości i ½ cm grubości.
10.  Przeciąć wzdłuż na pół, aby powstały 2 długie pasma.
11.  Wyciąć trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
12.  U podstawy trójkątów nałożyć po 1/3 łyżeczki Nutelli i zwinąć ciasto w rogaliki, zaczynając od podstawy. Ramiona rogalików wygiąć delikatnie w dół.
13.  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ h.
14.  Piekarnik nastawić na 220°C.    
15.  Croissanty posmarować delikatnie jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5-8 min. Ostudzić na kratce.







0 komentarze:

Prześlij komentarz