Długo
szukałyśmy idealnego przepisu na rogaliki francuskie. Wreszcie znalazłyśmy :)
Ciasto po upieczeniu jest doskonałe: delikatne, mięciutkie, warstwowe,
leciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące…
Croissanty najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień są wciąż świeże i
miękkie, ale tracą na chrupkości i lekkości. Nutella pozostaje kremowa i nie
zastyga. Listki maślanego ciasta tworzą się poprzez wałkowanie i składanie
ciasta w tę samą stronę i sukcesywne schładzanie go. Wykonanie ciasta
francuskiego wbrew pozorom i krążącym opiniom nie jest trudne. Jest jedynie
czasochłonne, ale jeśli dobrze zorganizujecie sobie czas podczas chłodzenia
ciasta, nawet nie zauważycie, kiedy minie kolejne pół godziny. Troszkę
zmodyfikowany przepis z White Plate.
Ciasto francuskie
480 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli morskiej
30 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
140 g mleka
140 g wody
20 g miękkiego masła
200 g bardzo zimnego masła
1 łyżeczka soli morskiej
30 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
140 g mleka
140 g wody
20 g miękkiego masła
200 g bardzo zimnego masła
1 jajko roztrzepane
Dzień
1
1.
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, 1
łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Jeżeli
drożdże się nie spienią, czynność należy powtórzyć.
2.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
solą i pozostałym cukrem.
3.
Dodać rozczyn, wymieszać, wlać mleko,
wodę i zagniatać ciasto przez 5 min.
4.
Partiami dodawać 20 g masła i
zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się
do rąk.
5.
Z ciasta uformować 20 cm okrąg, oprószyć
mąką, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Dzień 2
1.
200 g masła pokroić w grube plastry,
położyć na folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować
masło na kwadrat o boku 15 cm. Wstawić do lodówki.
2.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki,
odwinąć z folii i rozwałkować na kwadrat o boku 26 cm.
3.
Masło odwinąć z folii i położyć na środku
ciasta.
4.
Cztery boki ciasta zawinąć do środka,
całkowicie przykrywając masło.
5.
Delikatnie rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 20x60 cm.
6.
Złożyć na 3: najpierw złożyć dolną
część do środka, a następnie górną, przykrywając resztę ciasta.
7.
Oprószyć mąką, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
Ciasto należy składać i wałkować tak samo i zawsze w tę samą stronę.
8.
Schłodzone ciasto odwinąć z folii i
położyć na oprószoną mąką stolnicę.
9.
Rozwałkować na prostokąt o 30 cm szerokości
i ½ cm grubości.
10. Przeciąć
wzdłuż na pół, aby powstały 2 długie pasma.
11. Wyciąć
trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
12. U
podstawy trójkątów nałożyć po 1/3 łyżeczki Nutelli i zwinąć ciasto w rogaliki,
zaczynając od podstawy. Ramiona rogalików wygiąć delikatnie w dół.
13. Przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ h.
14. Piekarnik
nastawić na 220°C.
15. Croissanty
posmarować delikatnie jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5-8
min. Ostudzić na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz