Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej znanych
past kuchni włoskiej. Jest wiele różnych sposobów na jej przygotowanie.
Przetestowałyśmy większość z nich i najbardziej smakuje nam makaron z
poniższego przepisu. Nie dodajemy do pasty ani śmietany, ani białek jajek.
Gorący makaron mieszamy z samymi żółtkami, które się ścinają, a po wymieszaniu
z boczkiem i cebulą tworzą kremowy sos. Pasta jest pyszna, musicie spróbować! Najlepiej
z lampką białego wytrawnego wina ;)
Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
½ małej cebuli
100 g pancetty / surowego wędzonego
boczku
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
40 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek wody z gotującego się
makaronu
2 żółtka
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
4 łyżki startego parmezanu / grana
padano
1. Wodę zagotować,
posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cebulę i boczek
pokroić w małą kostkę.
3.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.
Dodać boczek i
dobrze zrumienić.
5.
Podlać winem i lekko
odparować (ok. 2 min) na średnim ogniu.
6.
Dodać wodę z
gotującego się makaronu i wymieszać.
7.
Makaron odcedzić
i energicznie wymieszać z żółtkami.
8.
Przełożyć na
patelnię i wymieszać z przysmażonym boczkiem i cebulą.
9.
Nałożyć na
talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz