Spaghetti alla carbonara

Drukuj

Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej znanych past kuchni włoskiej. Jest wiele różnych sposobów na jej przygotowanie. Przetestowałyśmy większość z nich i najbardziej smakuje nam makaron z poniższego przepisu. Nie dodajemy do pasty ani śmietany, ani białek jajek. Gorący makaron mieszamy z samymi żółtkami, które się ścinają, a po wymieszaniu z boczkiem i cebulą tworzą kremowy sos. Pasta jest pyszna, musicie spróbować! Najlepiej z lampką białego wytrawnego wina ;)
 
Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
½ małej cebuli
100 g pancetty / surowego wędzonego boczku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
40 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek wody z gotującego się makaronu
2 żółtka
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
4 łyżki startego parmezanu / grana padano

1.    Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Cebulę i boczek pokroić w małą kostkę.
3.    Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.    Dodać boczek i dobrze zrumienić.
5.    Podlać winem i lekko odparować (ok. 2 min) na średnim ogniu.
6.    Dodać wodę z gotującego się makaronu i wymieszać.
7.    Makaron odcedzić i energicznie wymieszać z żółtkami.
8.    Przełożyć na patelnię i wymieszać z przysmażonym boczkiem i cebulą.
9.    Nałożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posypać parmezanem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz