Makaron z cukinią gotujemy bardzo często, dowolnie go modyfikując.
Wszystkim smakuje, a składniki na sos nie są drogie. Do pasty można dodać
tuńczyka, pieczarki, paprykę lub przygotować wykwintną wersję z mulami. Pycha!
3 l wody
1 ½ łyżki soli
300 g penne
½ średniej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 małe cukinie
3 szczypty soli morskiej
peperoncino
150 g pomidorków koktajlowych
/ 2 średnie pomidory
½ łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
parmezan starty na drobnych
oczkach
1.
Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na
opakowaniu.
2.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę.
3.
Rozgrzać patelnię,
wlać oliwę i smażyć cebulę na złoty kolor.
4.
Cukinie pokroić w
½ cm plasterki lub półplasterki i dodać na patelnię.
5.
Posolić, posypać
peperoncino, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 15 min.
6.
Pomidorki koktajlowe
pokroić w ćwiartki (zwykłe pomidory w kostkę), dodać do cukinii, wsypać cukier
i dusić przez ok. 15 min.
7.
Dodać natkę
pietruszki i wymieszać.
8.
Dwie chochle sosu
wymieszać z odcedzonym makaronem i wyłożyć na talerze.
9.
Polać makaron
resztą sosu i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz