Kokardki z wędzonym łososiem to kolejna pyszna, łatwa i
szybka pasta. Sos przygotowuje się wręcz błyskawicznie, bo podczas gotowania makaronu.
Ma kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi passaty pomidorowej nabiera
łososiowego koloru. Polecamy na
szybki obiad lub walentynkową kolację z lampką wina.
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu kokardki
½ małej cebuli
200 g wędzonego łososia
30 ml białego wytrawnego wina
200 ml gęstej śmietany kremówki 36%
3 łyżki passaty pomidorowej
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku / peperoncino
1. Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg
zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę pokroić w małą
kostkę, a łososia w trochę większą.
3. Rozgrzać patelnię, wlać
oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4. Dodać łososia i mieszać
od czasu do czasu, aż zmieni kolor na jasnopomarańczowy (trwa to bardzo krótko).
5. Podlać winem i odparować
(ok. 2 min).
6. Powoli wlewać śmietanę,
ciągle mieszając.
7. Dodać passatę pomidorową,
sól, pieprz i wymieszać.
8. Makaron odcedzić i
wymieszać z połową sosu.
9. Nałożyć na talerze i
polać pozostałym sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz