Kruche serduszka z Nutellą

Drukuj

Słodkie serduszka z Nutellą to kolejna walentynkowa propozycja. Ciastka są bardzo podobne do ciasteczek elfów, ale nie są aż tak delikatne, przez dodatek całego jajka. Mimo to pozostają kruche, a ich maślano-cytrynowy smak idealnie współgra z czekoladowo-orzechowym kremem. Polecamy nie tylko ciasteczkowym potworom :) 
 
Składniki, ok. 20 sztuk:
100 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki krupczatki
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
mała szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

kilka łyżeczek Nutelli
foremka z dziurką i bez

1.     Mąki przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
2.     Dodać skórkę z cytryny, masło, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
6.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka.
7.     Na środek całego ciastka nałożyć 1/3 łyżeczki Nutelli, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć.
8.     Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.





0 komentarze:

Prześlij komentarz