Pączki kokosowe

Drukuj

Delikatnie kokosowe ciasto wypełnione kokosowo-waniliowym budyniem, który możecie zrobić nawet dzień wcześniej. Pączki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na nasze ulubione pączki. Są puszyste, mięciutkie, sprężyste i nie nasiąkają tłuszczem. Nie da się poprzestać na jednym, ale w tłusty czwartek możemy sobie na to pozwolić, prawda? ;) 
 

Składniki, 25 sztuk:
Pączki
100 ml letniego mleka
150 ml letniego mleka kokosowego
20 g świeżych drożdży / 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki
600 g mąki pszennej typ 550 / tortowej typ 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii / rumu
80 g bardzo miękkiego masła

1 l oleju rzepakowego / 1 kg smalcu

1.     Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min na garnuszek z wrzątkiem na dnie.
2.     Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i jeszcze raz wymieszać.
3.     Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i miksować hakiem przez 5 min.
4.     Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
5.     Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
6.     Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać mąką.
7.     Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm.
8.     Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9.     Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na średnim ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się po 40-50 sek.)
10.  Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11.  Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.

Budyń kokosowy
2 żółtka
50 g drobnego cukru
½ laski wanilii
250 ml mleka kokosowego
20 g mąki ziemniaczanej

1.     Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę (ok. 3 min).
2.     Wlać 50 ml mleka, wsypać mąkę i zmiksować na jednolitą masę.
3.     Do reszty mleka dodać nasionka wyłuskane z ½ laski wanilii, zagotować i powoli wlewać utarte żółtka z cukrem i mlekiem, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zagotować i zdjąć z ognia.
4.     Powierzchnię budyniu dokładnie przykryć folią spożywczą. W ten sposób wierzch się nie zeschnie. Ostudzić i nadziewać pączki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Lukier kokosowy
1 szklanka cukru pudru (170 g)
2 ½ łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru kokosowego
200 g wiórków kokosowych

1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.     Polukrować pączki i posypać wiórkami kokosowymi.
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz