Krokiety z pieczarkami

Drukuj

Chrupiące krokiety naszej mamy. Farsz jest bardzo prosty i składa się głównie z pieczarek. Ciasto naleśnikowe jest również bardzo łatwe, a co najważniejsze smaczne i niezawodne :) Krokiety najlepiej smakują z barszczykiem. 

Składniki, ok. 10 sztuk:
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 / 550

bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

1.     Zmiksować jajka z wodą, wlać mleko i posolić.
2.     Wsypać mąkę, zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3.     Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
4.     Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej powierzchni, przechylając patelnią.
5.     Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min z każdej strony).
6.     Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Zostawić trochę surowego ciasta do obtaczania krokietów.
7.     Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do środka i zawijać w rulonik.
8.     Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
9.     Podawać z barszczem.

Farsz
1 kg pieczarek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 średnie cebule
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
4-5 łyżek bułki tartej

1.     Pieczarki oczyścić i pokroić w małą kostkę.
2.     Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać masło, wrzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu (ale nie na największym), aż się zrumienią. Przełożyć do miski.
3.     Na tę samą patelnię w razie konieczności wlać odrobinę oleju i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.     Dodać do pieczarek, przyprawić, wsypać bułkę tartą i wymieszać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz