Tym razem zapraszamy Was na kalmary smażone w głębokim
tłuszczu :) To świetna przystawka na imprezę lub romantyczną kolację. Skropione
sokiem z cytryny są wprost nie do opisania. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze
ich nie próbowali lub się do nich zrazili. Pyszności!
1 l oleju roślinnego (najlepiej
arachidowego lub kukurydzianego)
1 kalmar (ok. 800 g)
mąka pszenna do panierowania
1 cytryna (opcjonalnie)
sól do smaku
1.
Oczyścić kalmary:
jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej oczu
i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości,
włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Wyciągnąć płytkę, która
przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w
dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją
palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby
po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem
papierowym.
2.
Kalmary pokroić
nożyczkami w 1 cm krążki, a macki w 5-6 cm kawałki.
3. Rozgrzać olej.
4.
Kawałki kalmara smażyć
partiami na złoty kolor przez ok. 10 min, obtaczając je w mące bezpośrednio
przez smażeniem. Odkładać na ręczniki papierowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz