Brioche to nasze ulubione ciasto drożdżowe. Jest mięciutkie,
bardzo delikatne i długo zachowuje świeżość. Tym razem część mąki zastąpiłyśmy
zmielonymi migdałami i dodałyśmy szczyptę szafranu. Dzięki niemu brioche ma
bardzo ładny, żółty kolor. Upiekłyśmy ją w silikonowej formie Duki w kształcie ozdobnej
pisanki. Forma sprawdziła się świetnie, ciasto do niej nie przywiera i równomiernie
się piecze. Brioszkową pisankę możecie ozdobić lukrem w różnych kolorach,
wystarczy dodać do niego odrobinę barwnika w żelu.
Brioche
szczypta szafranu
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
270 g mąki pszennej typ 550 /
450
100 g zmielonych migdałów /
mąki pszennej
szczypta soli
50 g drobnego cukru z
prawdziwą wanilią
3 jajka
150 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka Amaretto
1.
Szafran rozetrzeć
w moździerzu i wymieszać z mlekiem.
2.
Do mleka pokruszyć
drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
15 min.
3.
Do miski przesiać
mąkę, migdały, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować
przez 5 min.
5.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min.
6.
Wlać Amaretto i
wmiksować w ciasto (będzie bardzo rzadkie).
7.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.
Przełożyć do
formy (zostawiając 1 cm od góry w formie pisanki) i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
9.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
10.
Formę z ciastem wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
11.
Wyjąć z
piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polukrować.
Lukier szafranowo-migdałowy
mała szczypta szafranu
1 łyżka gorącej wody
70 g cukru pudru
1,5 łyżki Amaretto
1. Szafran rozetrzeć w moździerzu i
wymieszać z wodą.
2. Do cukru wlać wodę z szafranem,
likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając
cukier lub wlewając wodę.
*Wpis zawiera lokowanie produktu*
0 komentarze:
Prześlij komentarz