To
nasza ulubiona babka. Jest tak pyszna i wyjątkowa, że pieczemy ją na każde
święta wielkanocne. Intensywny smak migdałów i pomarańczy świetnie komponuje
się z białą czekoladą, która jest zarówno w cieście, jak i w polewie. Babka
jest bardzo mokra, gęsta i sypka zarazem. Jest po prostu idealna. Przepis znalazłyśmy
na Kwestii Smaku, troszkę go zmodyfikowałyśmy i uprościłyśmy.
Składniki, mała forma na babkę z kominem 1 ½ l:
Babka
130 g białej czekolady
80 g masła
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią / 2 łyżki cukru
+ 1 op. cukru wanilinowego
3 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
40 g mąki pszennej tortowej typ 450
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórki
1 łyżka Cointreau / Amaretto
masło
bułka tarta / zmielone migdały
1.
Formę wysmarować masłem i obsypać
bułką tartą.
2.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
3.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli
wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą i masłem na mniejszym garnuszku z
lekko gotującą się wodą. Rozpuścić i mieszać do połączenia w jednolitą masę.
4.
Wsypać cukier i wymieszać.
5.
Wbijać kolejno po 1 jajku, za każdym
razem dokładnie i energicznie mieszając lub miksując.
6.
Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać.
7.
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać.
8.
Wsypać migdały, wlać likier i
delikatnie wymieszać.
9.
Ciasto przelać do formy, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min do suchego patyczka.
10. Wyjąć
z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą z białej czekolady.
Polewa
z białej czekolady
70 g białej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30% / 36%
1 łyżka Cointreau / Amaretto
1. Czekoladę
roztopić ze śmietanką w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą,
śmietaną i likierem na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Rozpuścić,
wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby troszkę zgęstniała.
Robiłam ją kiedyś, była fantastyczna.
OdpowiedzUsuń