Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników
pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera
stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub inną, podobną szynką,
a stracchino serem typu Philadelphia lub parmezanem. Potrawa będzie troszkę inna,
ale równie smaczna.
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu penne / innego
krótkiego
1 mała cukinia
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 ząbek czosnku
110 g szynki parmeńskiej
30 ml białego wytrawnego wina
100 g stracchino / innego
kremowego sera / parmezanu
sól morska do smaku
peperoncino do smaku
1.
Makaron wrzucić
na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cukinię umyć, osuszyć,
odciąć końcówki i pokroić w krótkie 0,5 cm słupki.
3.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę i zeszklić czosnek.
4.
Dodać cukinię, posolić
i smażyć przez ok.12-15 min.
5.
Szynkę parmeńską pokroić
w krótkie paseczki, wrzucić na patelnię i smażyć przez 5 min.
6.
Podlać winem i odparowywać
przez ok. 2 min.
7.
Dodac 2 łyżki
wody z gotującego się makaronu, łyżkę stracchino, sól, peperoncino i dobrze wymieszać,
aż ser się rozpuści.
8.
Makaron odcedzić
i wymieszać z sosem na patelni.
9.
Nałożyć na
talerze i rozłożyć gdzieniegdzie trochę sera.
0 komentarze:
Prześlij komentarz