Pyszny,
szybki i przede wszystkim zdrowy sposób na przygotowanie ryby. Dorsz jest
soczysty i razem z pomidorami oraz świeżymi ziołami smakuje wyśmienicie. Najczęściej
podajemy go z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Zmodyfikowany przepis
z Kwestii Smaku.
Składniki, 2 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
1 łyżeczka słodkiego sosu chili / miodu
wielokwiatowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
2 filety z dorsza
sok z cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do
podania: pieczone ziemniaki / frytki / ryż
1.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w
plasterki.
2.
Do rondelka lub szerokiego garnka wlać
oliwę, rozpuścić masło i przysmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
3.
Dodać pomidory, sos sojowy, słodki sos
chili, cukier, ocet, ½ łyżki listków tymianku i gotować pod przykryciem przez 10
min.
4.
Wsypać pozostały tymianek, koperek i
wymieszać.
5.
Dorsza skropić cytryną, posolić,
popieprzyć i ułożyć na sosie pomidorowym.
6.
Dusić pod przykryciem przez 10 min.
Ryby nie obracać.
7.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub
ryżem.
Świetny pomysł na rybę ! Aromatyczne i soczyste połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń