Kruche ciasto z jagodami pod kokosową pierzynką

Drukuj

Pyszne, idealnie kruche ciasto z jagodowym nadzieniem i kokosową bezą. Smak kokosa nie jest dominujący, jest jedynie delikatnie wyczuwalny i bardzo dobrze komponuje się z jagodami. Spróbujcie jeszcze w tym sezonie! ;)
 
Składniki, forma 22x32 cm:
Kruche ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego / wanilinowego
200 g zimnego masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany

1 l jagód

1.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szybko posiekać z masłem.
2.     Dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko wszystkie składniki.
3.     Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
4.     Piekarnik nastawić na 180°C.
5.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
6.     Spód i boki formy wylepić ciastem.
7.     Ponakłuwać je widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
8.     Jagody umyć, osuszyć i ułożyć na upieczonym spodzie.
9.     Na owocach rozprowadzić bezę, wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. Jeżeli beza będzie się za bardzo rumienić, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.

Kokosowa beza
5 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek wiórków kokosowych

1.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.     Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
3.     Wsypać mąkę i miksować jeszcze przez 2 min.
4.     Dodać wiórki kokosowe w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.




2 komentarze: