Pyszne, idealnie kruche ciasto z jagodowym
nadzieniem i kokosową bezą. Smak kokosa nie jest dominujący, jest jedynie
delikatnie wyczuwalny i bardzo dobrze komponuje się z jagodami. Spróbujcie
jeszcze w tym sezonie! ;)
Składniki, forma 22x32 cm:
Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
tortowej
70 g mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżka cukru
waniliowego / wanilinowego
200 g zimnego masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany
1 l jagód
1.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szybko
posiekać z masłem.
2.
Dodać żółtka
oraz śmietanę i zagnieść szybko wszystkie składniki.
3.
Ciasto
uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na
30 min.
4.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
5.
Formę wyłożyć
papierem do pieczenia.
6.
Spód i boki
formy wylepić ciastem.
7.
Ponakłuwać je
widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
8.
Jagody umyć,
osuszyć i ułożyć na upieczonym spodzie.
9.
Na owocach
rozprowadzić bezę, wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. Jeżeli beza
będzie się za bardzo rumienić, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
Kokosowa beza
5 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
5 łyżek wiórków
kokosowych
1.
Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.
Stopniowo
dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
3.
Wsypać mąkę i
miksować jeszcze przez 2 min.
4.
Dodać wiórki
kokosowe w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Pyyyszne:)
OdpowiedzUsuńPyyyszne:)
OdpowiedzUsuń