Zupa kalarepowa

Drukuj

Zupa kalarepowa to jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią zdradziła nam nasza babcia ;) Jest lekko zawiesista i intensywna w smaku. Najbardziej lubimy w niej liście kalarepy, są pyszne! Im więcej, tym lepiej! Zupę można ugotować również na drobiu, ale najlepsza wychodzi na żeberkach wieprzowych. Smacznego!
 
Składniki, 6 porcji:
Zupa z kalarepy
½ kg surowych, niewędzonych żeberek wieprzowych
4 l wody
3 średnie kalarepy z liśćmi
1 średnia marchew (opcjonalnie)
sól do smaku / Vegeta i Maggi
2 średnie ziemniaki
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki

1.    Żeberka umyć, zalać zimną wodą i gotować przez 45 min.
2.    Kalarepy obrać i pokroić w kostkę.
3.    Liście umyć, pozbawić grubych łodyg, zalać wrzątkiem na 5 min, odcedzić i pokroić w kostkę.
4.    Do wywaru dodać marchewkę, bulwy kalarep oraz sól lub Vegetę i gotować przez 20 min.
5.    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy wraz z liśćmi kalarep i gotować przez 20 min.
6.    Doprawić do smaku.
7.    Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8.    Zrobić zasmażkę, wlać do niej chochlę zupy, wymieszać i wlać do garnka, ciągle mieszając.
9.    Zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić natkę pietruszki. Odstawić na minimum 1 h.

Zasmażka
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki mąki pszennej

1.    Rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni.





11 komentarze:

  1. Wygląda mniam! Dzisiaj ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Napisz poźniej jak Ci smakowała :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, tyle że w wersji wegetariańskiej. Zupa jest naprawdę pyszna! Bardzo dobry przepis. Szczerze polecam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. No to bardzo się cieszymy :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. A u nas robilo sie zasmazke na wedzonej sloninie i razem ze skwarkami wrzucalo do zupy,to jest dopiero mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ugotowałam bez mięsa i jest pyszna. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z marchewką? Zetrzeć i co dalej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie dzisiaj kupilam kalarepki i bede gotowac ta mniam, mniam zupe�� pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  6. I taką ja właśnie robię,tak robiła maja mama i taką robią moje dzieci i taką jemy na śląsku tylko że ja podaję z tłuczonymi ziemniakami,właśnie idę rwać na ogódek

    OdpowiedzUsuń