Nastały ciepłe dni, a z nimi najlepsza pora na ogórki
małosolne :) W takiej temperaturze wystarczą 2-3 dni i będą gotowe. Im dłużej postoją,
tym będą bardziej ukiszone. Ogórki powinny być małe i twarde. Najlepiej układać
je w glinianym naczyniu. W celu zatrzymania procesu kiszenia, należy wstawić je
do lodówki.
2 l wody
2 kopiaste łyżki soli
kamiennej niejodowanej
1 wiązka kopru
6 ząbków czosnku
przekrojonych na pół
2 kg ogórków gruntowych
gliniane naczynie, talerzyk
1.
Wodę zagotować i
wsypać sól. Ostudzić.
2.
Na dnie naczynia
ułożyć większą część kopru i 2 ząbki czosnku.
3.
Ułożyć ciasno
pierwszą warstwę ogórków.
4.
Przykryć kolejną
częścią kopru, dodać 1 ząbek czosnku i ułożyć drugą warstwę ogórków.
5.
Kolejne warstwy
ułożyć jw., kończąc na koprze i czosnku.
6.
Ogórki zalać letnią
wodą, przykryć talerzykiem i obciążyć (np. słoikiem z wodą). Ogórki muszą być
całkowicie zalane.
7.
Odstawić na 2-3
dni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz