Ogórki małosolne

Drukuj

Nastały ciepłe dni, a z nimi najlepsza pora na ogórki małosolne :) W takiej temperaturze wystarczą 2-3 dni i będą gotowe. Im dłużej postoją, tym będą bardziej ukiszone. Ogórki powinny być małe i twarde. Najlepiej układać je w glinianym naczyniu. W celu zatrzymania procesu kiszenia, należy wstawić je do lodówki.

Składniki, 2 kg:
2 l wody
2 kopiaste łyżki soli kamiennej niejodowanej
1 wiązka kopru
6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
2 kg ogórków gruntowych

gliniane naczynie, talerzyk

1.     Wodę zagotować i wsypać sól. Ostudzić.
2.     Na dnie naczynia ułożyć większą część kopru i 2 ząbki czosnku.
3.     Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków.
4.     Przykryć kolejną częścią kopru, dodać 1 ząbek czosnku i ułożyć drugą warstwę ogórków.
5.     Kolejne warstwy ułożyć jw., kończąc na koprze i czosnku.
6.     Ogórki zalać letnią wodą, przykryć talerzykiem i obciążyć (np. słoikiem z wodą). Ogórki muszą być całkowicie zalane.
7.     Odstawić na 2-3 dni. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz