Biszkopt z truskawkami i galaretką poziomkową

Drukuj

Rozpływające się w ustach ciasto z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką poziomkową. Biszkopt jest bardzo delikatny, miękki i odpowiednio wilgotny. Nie należy go dodatkowo nasączać. Zamiast galaretek poziomkowych można użyć truskawkowych. Nie trzeba też zużywać całego kilograma truskawek, możecie ich dodać troszkę mniej.


Składniki, forma 25x35 cm:
Galaretka
2 galaretki poziomkowe

1.    Przygotować galaretki wg zaleceń na opakowaniu.

Biszkopt
120 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
5 zimnych jajek
szczypta soli
140 g cukru

1.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Piekarnik nastawić na 170°C.
3.     Obydwie mąki wymieszać w misce.
4.     Oddzielić żółtka od białek.
5.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać jeszcze przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać jeszcze przez 2 min, aż będzie bardzo puszysta.
7.     Mąkę przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.
8.     Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego patyczka.
9.     Biszkopt wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
10.  Obrócić go spodem do góry, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić.
11.  Biszkopt przekroić na 2 blaty, dolny przełożyć z powrotem do czystej formy i posmarować konfiturą truskawkową.
12.  Następnie wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć drugim blatem.
13.  Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na pół lub pokroić w 0,5 cm plasterki i ułożyć na cieście.
14.  Kiedy galaretka będzie już tężeć, przełożyć ją na truskawki i wyrównać powierzchnię.
15.  Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przełożenie
400 g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)

mały słoiczek konfitury truskawkowej (ok. 300 g)
1 kg świeżych truskawek

1.    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.




2 komentarze: