Rozpływające
się w ustach ciasto z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką poziomkową. Biszkopt
jest bardzo delikatny, miękki i odpowiednio wilgotny. Nie należy go dodatkowo
nasączać. Zamiast galaretek poziomkowych można użyć truskawkowych. Nie trzeba
też zużywać całego kilograma truskawek, możecie ich dodać troszkę mniej.
Składniki, forma 25x35 cm:
Galaretka
2 galaretki poziomkowe
1. Przygotować
galaretki wg zaleceń na opakowaniu.
Biszkopt
120 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
5 zimnych jajek
szczypta soli
140 g cukru
1.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik nastawić na 170°C.
3.
Obydwie mąki wymieszać w misce.
4.
Oddzielić żółtka od białek.
5.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość krótkich odstępach czasu.
6.
Pianę ubijać jeszcze przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem
dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać jeszcze przez
2 min, aż będzie bardzo puszysta.
7.
Mąkę przesiać w 4 partiach
bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach
miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.
8.
Masę przelać do formy, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego patyczka.
9.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i lekko
ostudzić.
10. Obrócić
go spodem do góry, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i
całkowicie ostudzić.
11. Biszkopt
przekroić na 2 blaty, dolny przełożyć z powrotem do czystej formy i posmarować
konfiturą truskawkową.
12. Następnie
wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć drugim blatem.
13. Truskawki
umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na pół lub pokroić w 0,5 cm plasterki i
ułożyć na cieście.
14. Kiedy
galaretka będzie już tężeć, przełożyć ją na truskawki i wyrównać powierzchnię.
15. Wstawić
do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przełożenie
400 g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
mały słoiczek konfitury truskawkowej (ok. 300 g)
1 kg świeżych truskawek
1. Śmietanę
ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Wygląda niezwykle elegancko! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń