Kompot wiśniowy

Drukuj

Pyszny, intensywny w smaku kompocik. Nie za słodki i nie za kwaśny: po prostu idealny :) Kompot z wiśni jest jednym z naszych ulubionych, konkurować może z nim jedynie kompot z truskawek. Przygotowałyśmy dla Was różne etykiety na przetwory w klimacie naszego nowego logo :) Dziś zapraszamy do pobrania etykiet na kompot wiśniowy.
 
Składniki:
500 ml wody
200 g cukru
1 kg wiśni

1.    Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
2.    Wiśnie umyć i usunąć ogonki.
3.    ¾ słoika wypełnić wiśniami i zalać wodą z cukrem.
4.    Zamknąć słoiki, wstawić je do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać do ¾ ich wysokości.
5.    Przykryć pokrywką i pasteryzować (85° C) przez 20 min.





0 komentarze:

Prześlij komentarz