Kokosowe curry z krewetkami i pieczoną papryką

Drukuj

Bardzo smaczne, ostre curry z krewetkami i mięciutką, pieczoną papryką. Danie jest bardzo wyraziste. Jeżeli ktoś nie przepada za kokosowym smakiem, zamiast mleka kokosowego może użyć śmietanki kremówki 30% lub 36%. Krewetki natomiast można zastąpić piersią z kurczaka. Niezbędnymi składnikami są sok z limonki, sos sojowy i kolendra, które dopełniają smak całej potrawy. Inspiracja „Pascal kontra Okrasa” Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym.


Składniki, 2 porcje:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
½ łyżeczki mielonego imbiru / 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g świeżych krewetek królewskich (obranych i oczyszczonych)
2 łyżeczki słodkiego sosu chili / miodu wielokwiatowego
½ puszki krojonych pomidorów bez skórki
200 g mleka kokosowego / śmietanki kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
sok z 1/3 limonki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1-2 woreczki ryżu jaśminowego

1.     Piekarnik nastawić na 200°C.
2.     Paprykę umyć, osuszyć i piec do miękkości przez ok. 30 min, przewracając ją 1-2 razy. Zawinąć w folię aluminiową i lekko ostudzić. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Pokroić w 2 cm kostkę.
3.     Czosnek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek przez ok. 5 min.
4.     Dodać pastę curry, imbir i smażyć przez 2 min.
5.     Wrzucić krewetki i smażyć przez ½ min.
6.     Wlać słodki sos chili, dodać pomidory, paprykę i gotować przez kolejne ½ min.
7.     Wlać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym oraz sokiem z limonki i gotować przez 2 min.
8.     Zdjąć z ognia i wymieszać z kolendrą.
9.     Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, polać sosem curry i udekorować kolendrą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz