Pieczona papryka w sosie słodko-kwaśnym

Drukuj

Pieczona papryka w sosie słodko-kwaśnym to zdrowy i bardzo dobry dodatek do rożnego rodzaju mięs i serów. Dodajemy do niej świeże listki mięty, które idealnie z nią współgrają i nadają charakter całej potrawie. Spróbujcie koniecznie, a na pewno na stałe zagości w Waszym menu. Polecamy też przepyszną peperonatę i caponatę.



Składniki, 4 porcje:
5 papryk w różnych kolorach
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki octu winnego
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
kilka świeżych listków mięty

1.    Piekarnik nastawić na 200°C.
2.    Papryki umyć, osuszyć, wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C i piec przez ok. 45 min do miękkości.
3.    Zawinąć w folię aluminiową i lekko ostudzić.
4.    Ściągnąć skórkę z jeszcze ciepłych papryk i usunąć gniazda nasienne.
5.    Papryki pokroić w większe kawałki i włożyć do salaterki.
6.    Dodać oliwę, ocet, sól, cukier i dobrze wymieszać.
7.    Czosnek obrać, pokroić w grube plasterki i przełożyć do papryki.
8.    Dodać miętę wymieszać i odstawić na kilka godzin.
9.    Podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.





0 komentarze:

Prześlij komentarz