Gotowany bób doprawiony oliwą z oliwek, octem winnym, czosnkiem i miętą. Ciężko jest się od niego oderwać,
tak samo jak od bobu z oregano. Polecamy na letnią przystawkę lub jako dodatek
do obiadu czy kolacji.
Składniki, 6 porcji:
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
800 g świeżego bobu
2 szczypty soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
listki świeżej mięty (2 gałązki)
1. Nastawić wodę na bób,
zagotować i posolić.
2. Bób umyć i wrzucić do wody.
3. Gotować do miękkości przez
ok. 40-50 min, odcedzić i ostudzić.
4. Przełożyć do salaterki, posolić,
wlać oliwę, ocet i wymieszać.
5. Obrać czosnek, pokroić w
grube plasterki i wrzucić do bobu.
6. Miętę umyć, osuszyć i
wymieszać z bobem.
7. Wstawić na kilka godzin do
lodówki. Poddawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
0 komentarze:
Prześlij komentarz