Bardzo
smaczne kruche ciasto z leciutką, budyniową pianką i zanurzonym w niej rabarbarem.
Możecie użyć dowolnych owoców w zależności od sezonu. Nam najbardziej smakuje z
rabarbarem, truskawkami, malinami lub jagodami. Ciasto można zagnieść i
zamrozić dzień wcześniej. Trochę zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
Ciasto kruche
400 g mąki
pszennej tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
pudru
1 op. cukru
wanilinowego
250 g zimnego masła
5 żółtek
500 g rabarbaru
/ truskawek / malin / jagód
cukier puder
1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na
stolnicę, wsypać cukier, dodać żółtka i posiekać z masłem.
2. Szybko zagnieść w kulę i podzielić na dwie części: 70%
i 30%. Zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
3. Piekarnik nastawić na 190°C.
4. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia.
5. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach
bezpośrednio na blachę.
6. Lekko uklepać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez niecałe 20 min. Ostudzić.
7. Budyniową piankę wyłożyć na podpieczony, ostudzony
spód, wyrównać i ułożyć owoce.
8. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min.
10. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Budyniowa pianka
5 białek
szczypta soli
1 szklanka
drobnego cukru do wypieków
2 opakowania
budyniu waniliowego bez cukru (80 g)
1/2 szklanki
oleju słonecznikowego / rzepakowego
1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2. Stopniowo po 1 łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując
na najwyższych obrotach.
3.
Powoli wsypywać
proszek budyniowy, a następnie wlewać strużką olej do połączenia się
składników.
wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuń