Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Drukuj

Bardzo smaczne kruche ciasto z leciutką, budyniową pianką i zanurzonym w niej rabarbarem. Możecie użyć dowolnych owoców w zależności od sezonu. Nam najbardziej smakuje z rabarbarem, truskawkami, malinami lub jagodami. Ciasto można zagnieść i zamrozić dzień wcześniej. Trochę zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
 

Składniki, forma 25x35 cm:
Ciasto kruche
400 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
250 g zimnego masła
5 żółtek

500 g rabarbaru / truskawek / malin / jagód
cukier puder

1.    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać żółtka i posiekać z masłem.
2.    Szybko zagnieść w kulę i podzielić na dwie części: 70% i 30%. Zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
3.    Piekarnik nastawić na 190°C.
4.    Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
5.    Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę.
6.    Lekko uklepać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez niecałe 20 min. Ostudzić.
7.    Budyniową piankę wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód, wyrównać i ułożyć owoce.
8.    Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
9.    Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min.
10.  Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Budyniowa pianka
5 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego / rzepakowego

1.    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.    Stopniowo po 1 łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
3.    Powoli wsypywać proszek budyniowy, a następnie wlewać strużką olej do połączenia się składników.





1 komentarze: