To nasze
ulubione ciasto z owocami i kruszonką. Mięciutki spód, rozpływające się w
ustach kwaskowe owoce i słodka kruszonka… Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Robi się je podobnie jak babkę cytrynową lub Plum Cake. Najpierw miksuje się
masło z cukrem, a następnie delikatnie miesza z mąką. Ciasto wychodzi gęste,
dzięki czemu utrzymuje dużą ilość owoców, które nie opadają na dno. Uproszczony
przepis z Kwestii Smaku.
Ciasto z
truskawkami i rabarbarem
250 g mąki
pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła w temp. pok.
200 g drobnego cukru do wypieków (najlepiej z
prawdziwą wanilią) / cukru pudru
4 jajka w temp. pok.
4 jajka w temp. pok.
1 łyżka
ekstraktu z wanilii
500-800 g owoców: truskawek / rabarbaru / śliwek /
jagód itp. (u nas 400 g truskawek i 400 g rabarbaru)
1. Piekarnik nastawić na 180°C.
2. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3. Owoce umyć i osuszyć. Większe truskawki przekroić na
pół, a rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do
miski.
5. Masło z cukrem miksować przez 5 min.
6. Dodawać stopniowo po 1 jajku, za każdym razem miksując
przez 2 min.
7. Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i
krótko miksując tylko do połączenia się składników.
8. Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
9. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce i posypać
kruszonką.
10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h do
suchego patyczka.
11. Posypać cukrem pudrem.
Kruszonka
160 g mąki
80 g zimnego masła
80 g cukru
160 g mąki
80 g zimnego masła
80 g cukru
1.
Mąkę posiekać z
masłem i cukrem i szybko zagnieść.
ja planuję robić jutro drożdżówki z truskawkami :) to ciasto wygląda tak kusząco, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńBardzo fajne ciasto! Zrobiłam z morelami i rabarbarem. :) Pyszne.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. :)
Wkrótce pojawi się u mnie na blogu, więc zapraszam : majanaboxing.blox.pl
Pozdrowienia.
Majana
Też bardzo je lubimy :) Widziałyśmy Twoje i znów za nim zatęskniłyśmy!
UsuńPozdrawiamy!
Czy owoce mogą być mrożone? Tzn. dodane jako mrożone, bez wcześniejszego rozmrażania?
OdpowiedzUsuńJeśli owoce będą małe, to możesz spróbować, ale ograniczyłabym ich ilość do 500 g i wydłużyłabym czas pieczenia o ok. 10 min (do suchego patyczka).
OdpowiedzUsuń