Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Drukuj

To nasze ulubione ciasto z owocami i kruszonką. Mięciutki spód, rozpływające się w ustach kwaskowe owoce i słodka kruszonka… Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Robi się je podobnie jak babkę cytrynową lub Plum Cake. Najpierw miksuje się masło z cukrem, a następnie delikatnie miesza z mąką. Ciasto wychodzi gęste, dzięki czemu utrzymuje dużą ilość owoców, które nie opadają na dno. Uproszczony przepis z Kwestii Smaku.

Składniki, tortownica 24 cm:
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
250 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła w temp. pok.
200 g drobnego cukru do wypieków (najlepiej z prawdziwą wanilią) / cukru pudru
4 jajka w temp. pok.
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500-800 g owoców: truskawek / rabarbaru / śliwek / jagód itp. (u nas 400 g truskawek i 400 g rabarbaru)

1.    Piekarnik nastawić na 180°C.
2.    Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3.    Owoce umyć i osuszyć. Większe truskawki przekroić na pół, a rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
4.    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.
5.    Masło z cukrem miksować przez 5 min.
6.    Dodawać stopniowo po 1 jajku, za każdym razem miksując przez 2 min.
7.    Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się składników.
8.    Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
9.    Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce i posypać kruszonką.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h do suchego patyczka.
11.  Posypać cukrem pudrem.

Kruszonka
160 g mąki
80 g zimnego masła
80 g cukru

1.    Mąkę posiekać z masłem i cukrem i szybko zagnieść.






7 komentarze:

  1. ja planuję robić jutro drożdżówki z truskawkami :) to ciasto wygląda tak kusząco, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto! Zrobiłam z morelami i rabarbarem. :) Pyszne.
    Dzięki za przepis. :)
    Wkrótce pojawi się u mnie na blogu, więc zapraszam : majanaboxing.blox.pl
    Pozdrowienia.
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo je lubimy :) Widziałyśmy Twoje i znów za nim zatęskniłyśmy!
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Czy owoce mogą być mrożone? Tzn. dodane jako mrożone, bez wcześniejszego rozmrażania?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli owoce będą małe, to możesz spróbować, ale ograniczyłabym ich ilość do 500 g i wydłużyłabym czas pieczenia o ok. 10 min (do suchego patyczka).

    OdpowiedzUsuń