Bób z miętą

Drukuj

Gotowany bób doprawiony oliwą z oliwek, octem winnym, czosnkiem i miętą. Ciężko jest się od niego oderwać, tak samo jak od bobu z oregano. Polecamy na letnią przystawkę lub jako dodatek do obiadu czy kolacji. 


Składniki, 6 porcji:
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
800 g świeżego bobu
2 szczypty soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
listki świeżej mięty (2 gałązki)

1.    Nastawić wodę na bób, zagotować i posolić.
2.    Bób umyć i wrzucić do wody.
3.    Gotować do miękkości przez ok. 40-50 min, odcedzić i ostudzić.
4.    Przełożyć do salaterki, posolić, wlać oliwę, ocet i wymieszać.
5.    Obrać czosnek, pokroić w grube plasterki i wrzucić do bobu.
6.    Miętę umyć, osuszyć i wymieszać z bobem.
7.    Wstawić na kilka godzin do lodówki. Poddawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.




0 komentarze:

Prześlij komentarz