Pieczona papryka w sosie słodko-kwaśnym
to zdrowy i bardzo dobry dodatek do rożnego rodzaju mięs i serów. Dodajemy do
niej świeże listki mięty, które idealnie z nią współgrają i nadają charakter
całej potrawie. Spróbujcie koniecznie, a na pewno na stałe zagości w Waszym
menu. Polecamy też przepyszną peperonatę i caponatę.
Składniki, 4 porcje:
5 papryk w różnych kolorach
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki octu winnego
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
kilka świeżych listków mięty
1. Piekarnik nastawić na 200°C.
2. Papryki umyć, osuszyć,
wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C i piec przez ok. 45 min do miękkości.
3. Zawinąć w folię aluminiową i
lekko ostudzić.
4. Ściągnąć skórkę z jeszcze ciepłych
papryk i usunąć gniazda nasienne.
5. Papryki pokroić w większe
kawałki i włożyć do salaterki.
6. Dodać oliwę, ocet, sól,
cukier i dobrze wymieszać.
7. Czosnek obrać, pokroić w
grube plasterki i przełożyć do papryki.
8. Dodać miętę wymieszać i
odstawić na kilka godzin.
9. Podawać w temperaturze
pokojowej lub lekko schłodzoną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz